
Kulinarne podróże z New Poland
ULUBIONE DANIA NASZEGO ZESPOŁU INSPIROWANE PODRÓŻAMI
Będąc w podróży, pewnie nie raz odkryliście potrawy, które koniecznie chcieliście odtworzyć we własnej kuchni. W obecnych czasach produkty z egzotycznych krajów są coraz bardziej dostępne, dzięki czemu swoimi odkryciami możemy podzielić się z rodziną i znajomymi. Poniżej przedstawiamy Wam ulubione przepisy naszego zespołu przywiezione z różnych części świata. Skosztujcie pysznych dań z Peru, Bliskiego Wschodu, Tajlandii i Meksyku. Smacznego!!!
PERUWIAŃSKIE CEVICHE – PRZEPIS AGATY
To moje ulubione danie, które szczególnie lubię podczas cieplejszych dni, gdyż doskonale orzeźwia. Pierwszy raz (i tysiące kolejnych) zajadałam się nim w ojczyźnie ceviche czyli Peru, gdzie podaje się je niemalże w każdej restauracji i często kosztuje przysłowiowe grosze. Obecnie ceviche z łatwością znajdziecie w kartach dań europejskich, a nawet polskich restauracji.
Wariacji na temat składników nie da się chyba zliczyć. Jedni dodają pomidory, inni awokado, świeżego ogórka, jeszcze inni rzodkiewkę czy szczypiorek. Podstawą jednak zawsze jest ryba/krewetki, sok z limonki oraz świeża kolendra. Pamiętajcie, by ryba była świeża, gdyż nie jest poddana żadnej obróbce cieplnej.
Składniki:
500 g filetu z białej ryby morskiej (np. polędwica z dorsza)
7-8 limonek
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 papryczka chilli
Świeża kolendra
Sól
pieprz
Rybę osuszyć, pokroić w kostkę ok 1 cm, włożyć do miski, zalać sokiem z limonek. Marynować do momentu, aż będzie biała (można wstawić do lodówki). Dodać pokrojone drobno: cebulę czerwoną (jedną dużą), pomidora oraz małą papryczkę chili (to już jak kto lubi ostro) i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. I mniam😊.
BLISKOWSCHODNIA SAŁATKA TABBOULEH – PRZEPIS NINY
To prosty przepis na sałatkę bardzo popularną w krajach Bliskiego Wschodu. Znajdziemy w niej dużo zieleniny takiej jak pietruszka, kolendra, mięta, dzięki temu zadbamy o dużą dawkę witaminy c, co wzmocni też naszą odporność. Granat to owoc który jest doskonały na surowo, jest dostępny w naszych sklepach już zimą i na wiosnę. Można też przygotowywać z niego soki, posypywać hummus i sałatki. W Gruzji czy w Azerbejdżanie owoce granatu fermentuje się i powstaje aromatyczne, mocno owocowe w smaku czerwone wino.
Składniki :
- 90 gr kaszy bulgur lub kuskus
- 5/6 pomidorków koktajlowych wg uznania
- Owoc granatu ( opcjonalnie )
- 2 szalotki ( opcjonalnie)
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek kolendry
- Kilka gałązek świeżej mięty ( min 30 gr )
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz do smaku
- Sok z cytryny
Ugotować kaszę lub kuskus wg przepisu na opakowaniu. Drobno posiekać natkę pietruszki, kolendrę, miętę oraz szalotkę. Obrać granat, pokroić pomidorki na ćwiartki. Wycisnąć sok z cytryny, dodać trochę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku i wszystko wymieszać. Doskonała jako osobne danie oraz jako dodatek do dań obiadowych np. łososia.
TAJSKIE PLACUSZKI RYBNE Z PYSZNYM SOSEM SŁODKO-KWAŚNYM – PRZEPIS JARKA
Będąc na targach turystycznych w Bangkoku miałem jeden dzień wolny do dowolnego wykorzystania. Postanowiłem zapisać się na lekcje gotowania – to był strzał w dziesiątkę i wszystkim miłośnikom gotowania gorąco polecam. Spośród pięciu dań to właśnie poniższe placuszki rybne okazały się wielkim smakowym zaskoczeniem i stały się hitem wśród mojej rodziny i znajomych. Jeśli ktoś nie przepada za smakiem ryby, niech się nie obawia. To niezwykle aromatyczne przyprawy dominują w smaku, a pytając gości o podstawowy składnik wszyscy obstawiali kurczaka. Placuszki serwuje się z genialnym sosem słodko-kwaśnym. Można go później wykorzystać do kanapek, makaronów czy sałatek – sprawdza się wyśmienicie.
SOS SŁODKO KWAŚNY
- pół szklanki octu ryżowego (jak się nie ma to spokojnie można wykorzystać zwykły ocet spirytusowy)
- ¾ szklanki cukru
- 1-2 świeże czerwone papryczki czuszki
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka wody
- 2 szczypty soli
Na patelnie wsypujemy cukier, ocet, łyżkę wody, czuszkę, czosnek i sól i redukujemy aż się zrobi dość gęsty (tak by był jeszcze lejący) – zazwyczaj trwa to ok. 15-20 min. Uwaga – sos będzie gęstniał podczas studzenia. Sos przelewamy do słoiczka. Należy go przygotować przed placuszkami. Jeśli za bardzo stężeje to można go podgrzać przed podaniem w mikrofali lub wstawić słoiczek do garnka z gorącą wodą.
PLACUSZKI RYBNE:
500 g filetu z białej ryby (np. dorsz czy miruna)
1 jajko
1 łyżka mąki z tapioki (jeśli nie mamy to może być kukurydziana lub ostatecznie pszenna)
1 łyżka czerwonej pasty curry (bardzo istotny składnik)
5-7 drobno posiekanych świeżych (mrożonych) listków limonki kaffir – to podstawowy składnik. Liście można dostać w Kuchniach Świata. Uwaga nie dodajemy szypułek
2 łyżki sosu rybnego (jeśli mało słone to można dodać więcej)
Opcjonalnie garść świeżej zielonej fasolki szparagowej
Świeża kolendra i sezam do dekoracji
Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę (poza kolendrą, fasolką i sezamem). Następnie dodajemy pokrojoną w półcentymetrowe paski fasolkę szparagową (bez niej będą równie smaczne). Tworzymy w ręku (żeby się nie kleiło to zmoczyć dłonie wodą przed tworzeniem każdego placuszka) placuszki o kształcie racuchów, ale w miarę cienkie – max 1 cm. Wrzucamy na gorący olej na patelnię (tak jak się smaży placki ziemniaczane) i smażymy na złoty kolor z obu stron ok. 1 min.
Podajemy polane sosem słodko-kwaśnym, który jest obowiązkowy!!! Dekorujemy listkami świeżej kolendry i prażonym sezamem. Jak ktoś lubi można też skropić sokiem z limonki. Placuszki traktowałbym jako przystawkę (2-3 placuszki na osobę), ewentualnie danie główne z dodatkiem ryżu, który można polać przygotowanym sosem słodko-kwaśnym.
CHILI CON/SIN CARNE – PRZEPIS DOROTY
Oryginalnie to danie kuchni Tex-Mex. Obecnie – ilu kucharzy i ile stref czasowych tyle jego wersji. Jednak nie byłoby tego dania bez ostrej papryki, kuminu, fasoli czerwonej, cebuli i pomidorów. Cała reszta jest zmienna. Przedstawiam Wam moją wersję Chili, którą od lat przygotowuję w swojej kuchni. Zawsze wychodzi przepysznie i wszystko jedno czy robię ją z myślą o sobie w wersji wegetariańskiej czy dla męża lub gości w wersji klasycznej – z mięsem.
Dlaczego uwielbiam to danie? Powodów jest wiele. Głownie dlatego, że jest pyszne i sycące, ale i dlatego że jest to danie „jednogarnkowe”, zatem bez dużego zmywania, którego chyba nikt nie lubi. Poza tym, można je przechowywać w lodówce i odgrzewać, a danie nie traci swoich walorów smakowych.
Chili con/sin carne doskonale sprawdzi się na sutą kolację w towarzystwie białego ryżu i guacamole, jak i na szybki i sycący lunch podawane w placku pszennym/tortilli. Polecam wszystkie opcje!
Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
Składniki (2-4 osób):
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku lub w płatkach (zawsze można dodać więcej)
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny – do przygotowanie CON CARNE / puszka ciecierzycy – do przygotowanie SIN CARNE
- puszka obranych pomidorów
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 1 czerwona papryka
- 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej) – może być w puszce
- około 100 ml bulionu np. WOŁOWEGO / WARZYWNEGO lub wody
- opcjonalnie: 100 g boczku, 2 łyżki gotowanej kukurydzy dla koloru, świeża kolendra to posiekania i udekorowania dania
Na dużej patelni, na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj przyprawy – świeży starty czosnek, chili, kmin rzymski, oregano oraz odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej. Mieszając smaż przez około 1 minutę. Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę i drobno posiekany boczek LUB w wersji wege gotowaną ciecierzycę, mieszając zrumienić z każdej strony.
Tip! – żeby nasza baza w wersji wege miała bardziej wyrazisty smak dolej odrobinę oleju z pomidorów suszonych.
Dodaj pomidory z puszki – polecam te lepszej jakości – np. Cirio, jeśli są w całości należy je rozdrobnić. Wymieszaj i dopraw odrobiną cukru jeśli wydają Ci się za kwaśne, a także pieprzem oraz solą.
Przykryj i duś przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj fasolę oraz kukurydzę jeśli lubisz i gotuj pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
Na koniec gotuj potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. I gotowe! Teraz zawiń swoje Chili w placek i ciesz się ucztą w stylu Tex-Mex.
RYBA W CURRY I MLEKU KOKOSOWYM – PRZEPIS BEATY
To mój własny przepis na najprostszą, najszybszą i najsmaczniejszą rybę na świecie, aczkolwiek nie ukrywam, że inspirację wzięłam z moich częstych podróży do Azji Południowo-Wschodniej – kokos i curry jest tam niezwykle popularne. Postanowiłam dodać nieco naszych polskich składników jak por i czosnek niedźwiedzi i wyszło danie niespodziewanie pyszne. Zajada się nim i mąż i córka, ale przede wszystkim ja 😊.
Składniki:
500 g filetu rybnego np. dorsz, miruna
łyżka masła klarowanego
puszka mleka kokosowego
1 cebula
1 por
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie).
sól pieprz
Ryba curry w mleczku kokosowym. Na maśle klarownym podsmażamy na kolor dosyć mocno pokrojoną w kostkę cebulę i pocięty w krążki por. Odsuwamy na bok patelni wszystko podsmażone i dodajemy ulubiona rybę. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min i gotowe!!! Podajemy z ryżem.