Kuchnia regionu Kampania

Kuchnia regionu Kampanii jest pełna niesamowitych potraw znanych i lubianych nie tylko w samych Włoszech, ale także w innych częściach świata. To stąd pochodzą przepisy na różnego typu spaghetti, maccheroni i pizzę.

W regionie tym, leżącym u stóp Wezuwiusza, znajdziecie wszystko to co najlepsze w kuchni włoskiej. Wspaniałe pomidory san marzano, które są najlepsze do sosów, makaronów, czy jako suszone do sałatek, ale Kampania to przede wszystkim stolica mozzarelli. Ten prawdziwy kampański ser wytwarzany jest z mleka czarnych bawołów arni, choć obecnie coraz częściej niestety również z mleka krowiego. Warto więc pytać przy zamawianiu posiłku.

Jeśli wybieracie się do Neapolu, Sorrento czy na Capri to zakosztujecie pysznego, cytrynowego, aromatyzowanego likieru Limoncello, który jest podawany w Kampanii na koniec posiłku, gdyż posiada zbawienny wpływ na trawienie.